IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Shell Бен ван Бюрден напуска концерна в края на годината

Начело на компанията застава канадският мениджър Уаел Сауан, който досега ръководеше бизнеса с нисковъглеродните енергийни продукти и газ

11:17 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
64-годишният Бен ван Бюрден напуска Shell. Снимка: Bloomberg
64-годишният Бен ван Бюрден напуска Shell. Снимка: Bloomberg

Shell обяви смяна на висшия си мениджмънт в четвъртък. Уаел Сауан, ръководител на отдела за интегриран газ и възобновяеми енергийни източници, ще стане главен изпълнителен директор на мястото на Бен ван Бюрден, който ще се оттегли в края на тази година.

Назначението на Сауан влиза в сила от 1 януари, съобщиха от Shell, докато Ван Бюрден ще продължи да работи като съветник на борда до 30 юни 2023 г. Този месец Ройтерс съобщи, че Shell е подбрала четирима кандидати, сред които и Сауан, за наследник на Ван Бюрден, който се оттегля от поста си след близо десетилетие начело на компанията.  

64-годишният Бен ван Бюрден започва работа в петролния гигант през 1983 година и е неин изпълнителен директор почти десетилетие - от 2014 година. През тези години той преведе компанията през няколко големи кризи, включително и пандемията от коронавируса, заради която Shell не раздаде дивиденти за първи път от Втората световна война насам, и реализира мащабната операция по сливането с BP Group на стойност 53 млрд. долара през 2016 година. 

В последните месеци се зае и със смяната на седалището - от Хага в Лондон, както и започна да я подготвя за енергийния преход, който ще бъде голямото предизвикателство за неговия наследник - компанията има едни от най-амбициозните зелени цели в сектора. Новият директор ще трябва да се пребори и с последиците от войната в Украйна и санкциите срещу руския енергиен сектор.

Сауан, канадски гражданин, който преди това е ръководил бизнеса на Shell за добив на нефт и газ, а сега наблюдава развитието на концерна в областта на нисковъглеродните енергии, както и гигантския бизнес с газ, бе смятан за основен кандидат за наследник на Ван Бойрден. 

„Ще бъдем дисциплинирани и фокусирани върху стойността, докато работим с нашите клиенти и партньори, за да осигурим надеждна, достъпна и по-чиста енергия, от която светът се нуждае", се казва в изявлението на Сауан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още